Wat doet energiedrank met je lichaam?

Energiedrankjes peppen je op, houden je wakker en geven je een flinke boost energie. Studenten gebruiken het vaak om nachtenlang door te studeren. Ook in het uitgaansleven combineert men het regelmatig met alcohol om energiek te blijven. Cafeïne is het bestanddeel dat hier verantwoordelijk voor is. Cafeïne komt van nature voor in onder andere koffie, thee en chocolade. Zodra je cafeïne binnenkrijgt, gebeurt er van alles in je lichaam waardoor je je opgewekter voelt. Maar wat doet energiedrank precies met je lichaam en welke invloed heeft cafeïne op je gesteldheid?

Hoe werkt cafeïne?

Wanneer het lichaam cafeïne opneemt, stimuleert het stofje je centrale zenuwstelsel. De bijnieren produceren dan adrenaline. Adrenaline is het hormoon dat vrijkomt wanneer het lichaam in de vlucht-of-vechtreactie komt. Het zorgt ervoor dat de hartslag versnelt, de pupillen vergroten en de spieren aanspannen. Ook laat het lichaam extra glucose vrij in het bloed. Dit zorgt voor de energieboost die je voelt.

Naast adrenaline maakt het lichaam ook extra dopamine aan. Dopamine is een stofje in de hersenen dat zorgt voor het pleziergevoel. Dit gevoel is waarom veel mensen verslaafd raken aan cafeïne. Andere drugs als ecstasy en cocaïne hebben hetzelfde effect.

Door al deze effecten heeft cafeïne een positieve invloed op bijvoorbeeld sportprestaties. Het is bekend dat bijvoorbeeld afstandszwemmers beter presteren na het innemen van cafeïnehoudende middelen. Het stond daarom tot januari 2004 op de dopinglijst. In de praktijk bleek het namelijk erg lastig om het normale gebruik van koffie te onderscheiden van het bewust verhogen van de sportprestaties.

Blikjes

Waarom zit er taurine in energiedrankjes?

Naast het meer bekende cafeïne zit er ook taurine in energiedrankjes. Veel mensen kennen deze stof alleen van energiedrankjes. Taurine is een organisch zuur dat van nature voorkomt in het lichaam van zoogdieren. Het speelt een belangrijke rol bij onder andere het functioneren en ontwikkeling van spieren en het centrale zenuwstelsel. Wij mensen krijgen extra taurine binnen door het eten van dierlijke producten als vlees en eieren.

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid zegt dat het innemen van extra taurine niet schadelijk is. Het lichaam scheidt alle overtollige taurine namelijk gewoon uit via de nieren. Maar ze zeggen ook dat er onvoldoende bewijs is dat taurine in energiedrankjes positieve effecten op de gezondheid heeft.

Voordat bekend was dat extra taurine vrijwel geen effect op de gezondheid heeft, was men in de veronderstelling dat het zorgt voor een energieboost en een versterkt concentratievermogen. Het is nu zo’n herkenbaar onderdeel van energiedrank dat producenten hun recept niet meer aan willen passen. Ook blijven sommigen gewoonweg zweren bij de geclaimde gezondheidseffecten.

Comments are closed.