Ingrediënten energydrank

Energiedrankjes als Red Bull en Monster vinden gretig aftrek onder jongeren. De oppeppende drankjes bevatten tal van ingrediënten die een positieve invloed zouden hebben op de concentratie en alertheid. De bekendste hiervan is natuurlijk cafeïne, maar ze bevatten ook vaak minder bekende ingrediënten als ginseng extract, taurine en guarana. Wat deze stoffen met je lichaam doen vermelden ze vaak niet op de verpakking. Ook is niet altijd bekend of de claims een kern van waarheid bevatten of dat het een gevolg is van marketing en een soort kwakzalverij. Wij lichten de tien ingrediënten die het vaakst voorkomen in de populairste energiedrankjes verder toe.

De hoofdbestanddelen van energiedrankjes

Cafeïne

Een energiedrankje is geen energiedrankje zonder cafeïne. Vrijwel alle frisdranken die zichzelf classificeren als energiedrank bevatten deze stof. Het is een stof die van nature voorkomt in koffiebonen. Maar ook theebladeren en chocolade bevatten relatief veel cafeïne. Het is een stofje dat het centrale zenuwstelsel stimuleert door de productie van adrenaline in de bijnieren te verhogen. Dit ingrediënt versnelt de hartslag, spant de spieren aan en vergroot de pupillen. Het is een soort simulatie van de vecht-of-vluchtreactie. Ook stijgt de bloedsuikerspiegel, wat deels zorgt voor de energieboost.

Suiker

Net als andere frisdranken, bevat energiedrank vrij veel suiker. Suiker is een zoetstof die wij mensen van nature lekker vinden. Het is namelijk een erg goede bron van energie. Biologisch gezien verlangt ons lichaam naar een zo goed mogelijke bron van koolhydraten, ook al is er in de westerse wereld tegenwoordig meer dan genoeg voedsel beschikbaar. Door deze genetische invloeden vinden we zoete dingen lekker en consumeren we zoveel ongezonde producten met dit ingrediënt.

Vitamine B-complexen

Vrijwel alle energiedrankjes bevatten een vorm van vitamine B als ingrediënt. Vaak zit er vitamine B12, B6 of B3 in. Vitamine B-complexen hebben een aangetoonde positieve werking op de gezondheid en de energie. Toch hebben de vitamines in energiedrank vrijwel geen invloed op ons lichaam. Dat komt omdat de meeste mensen genoeg vitamine B binnen krijgen door hun dagelijkse dieet. Bovendien scheiden de nieren alle extra vitamines uit via de urine. Daar komt nog eens bij dat het lichaam vitamine B6 en B12 niet goed opneemt als je het oraal inneemt. De toegevoegde vitamines in energiedrank hebben dus weinig effect als ingrediënt.


Lichaamseigen ingrediënten in energiedrankjes

Taurine

Taurine is een stof die het menselijk lichaam van nature aanmaakt. De versie die als ingrediënt in energiedrankjes zit is echter gesynthetiseerd in een laboratorium. Taurine helpt het lichaam de hartslag, spierspanningen en het energieniveau te reguleren. Normaliter maakt het lichaam zelf genoeg taurine aan en is er dus geen reden om het bij te nemen. Men denkt wel dat het lichaam onder bepaalde stressvolle omstandigheden niet genoeg aanmaakt, maar dat is nooit bewezen.

L-Carnitine

L-Carnitine is een aminozuur dat de lever en nieren zelf aanmaken. Het versnelt het metabolisme en verhoogt het energieniveau. Het blijkt dat L-Carnitine het uithoudingsvermogen tijdens het sporten verhoogt. Er is nog niet bekend of het nodig is om extra L-Carnitine in te nemen. Wel is het belangrijk om na te gaan of de energiedrank geen D-Carnitine in plaats van L-Carnitine bevat. Het ingrediënt D-Carnitine is namelijk geen brandstof voor het lichaam.

Extracten die vaak in energiedrank voorkomen

Ginseng

Al eeuwenlang gebruiken mensen ginseng als een medicinaal kruid. Het ingrediënt Ginseng zou je meer energie geven, het stressniveau verlagen, het geheugen bevorderen en je minder moe maken. De stofjes in ginseng die hier verantwoordelijk voor zijn komen niet van nature voor in het menselijk lichaam, dus sommige mensen kunnen er niet goed tegen. Bijwerkingen van dit ingrediënt zijn dan diarree en hoofdpijn. Gemiddeld gezien bevatten energiedrankjes zo’n 200 milligram ginseng extract. Dit is te weinig om invloed te hebben op de gezondheid.

L-Theanine of groene thee-extract

L-Theanine is een aminozuur dat volgens recente onderzoeken het concentratievermogen versterkt. Het komt in grote mate voor in theebladeren en vooral groene thee bevat erg hoge concentraties. Fabrikanten van energiedrankjes voegen het als extra ingrediënt aan hun product toe om de negatieve bijwerkingen van cafeïne tegen te gaan. Ze claimen dat het goed werkt om de gejaagdheid die ontstaat door cafeïnegebruik te verhelpen. Dat is echter niet bewezen.

Guarana

Guarana komt van een plant die voorkomt in Zuid-Amerika. Bewoners van het Amazonegebied gebruiken het van oudsher om de effecten die het heeft op hun energieniveau en alertheid. Net als koffiebonen is het hoofdbestanddeel van guarana cafeïne. Het ingrediënt bevat echter bijna dubbel zoveel cafeïne als arabica koffiebonen: drie tot vier procent tegenover één tot twee procent. Sommige mensen beweren anders te reageren op guarana dan op gewone cafeïne.

Acai extract

Steeds meer energiedrankjes bevatten het ingrediënt acai extract. De acaibes komt van de acaiboom die in Zuid-Amerika groeit. De besjes zitten bomvol antioxidanten die goed zijn voor de gezondheid. Antioxidanten zouden onder andere atherosclerose en kanker helpen voorkomen. De bessen bevatten echter veel minder antioxidanten dan bijvoorbeeld blauwe bessen. Ook zit er lang niet genoeg acai extract in energiedrankjes om nuttig te zijn voor je lichaam.

Ginkgo biloba

Dit ingrediënt is vernoemd naar de zeldzame boom uit Azië. Het zou onder andere het geheugen, de concentratie en de bloedsomloop verbeteren. Ook beweert men dat het werkt als een soort natuurlijk antidepressivum. De Duitse overheid erkent het ingrediënt als een voedingssupplement dat inderdaad voor deze effecten zorgt. Helaas bevatten de meeste energiedrankjes lang niet genoeg van het stofje om een positieve invloed op de gezondheid te hebben.

Schuiven naar boven