image-2

Afvallen is voor veel mensen een grote uitdaging, vooral als het gaat om het volgen van een streng dieet waarbij je maar weinig calorieën binnen mag krijgen, geen koolhydraten meer mag eten of alleen nog maar shakes mag drinken. Gelukkig is het ook mogelijk om gewicht te verliezen zonder dieet. Afvallen zonder dieet is in feite een duurzame manier van afvallen, omdat het niet gaat om een tijdelijke verandering in je eetgewoontes, maar om het creëren van een gezonde leefstijl die je de rest van je leven vol kunt houden.

Wanneer afvallen zonder dieet?

Ben jij klaar met alle diëten? Bijvoorbeeld omdat je weer bent aangekomen of niet het gewenste resultaat hebt behaald? Grote kans dat dit komt doordat je iets volgt wat slechts tijdelijk is, of simpelweg niet vol te houden is.

Wanneer je wilt afvallen zonder strenge regels, jezelf uit te hongeren of calorieën te tellen, past afvallen zonder dieet misschien beter bij jou! Door het maken van kleine aanpassingen in je huidige levensstijl kun je afvallen en een nieuw eetpatroon ontwikkelen tegelijkertijd.

Voordelen van afvallen zonder dieet

Hoewel er geen sprake is van een dieet, is het wel belangrijk om je eetpatroon/gewoontes aan te passen als je wilt afvallen. Waar je bij een crashdieet extreem weinig calorieën mag eten en bij een koolhydraatarm dieet weinig tot geen koolhydraten, draait afvallen zonder dieet juist om gezondere keuzes maken en het leren voeden van je lichaam (zonder voedingsmiddelen compleet te vermijden). Dit brengt een aantal voordelen met zich mee, zoals:

Nieuwe leefstijl creëren

Door nieuwe, gezonde eetgewoontes te creëren in plaats van een tijdelijk dieet te volgen, kun je op lange termijn gewicht verliezen. Dit helpt het jojo-effect te voorkomen, waarbij je snel weer aankomt nadat je je dieet hebt beëindigd en weer normaal gaat eten.

Betere gezondheid

Afvallen zonder dieet zorgt voor een verbetering van je gezondheid. Overgewicht brengt namelijk nogal wat risico’s met zich mee, zoals het ontwikkelen van hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Door af te vallen, verklein je de kans op deze ziektes en aandoeningen. 

Meer vrijheid

Diëten kunnen heel streng zijn, waardoor het moeilijk is om vol te houden. Bij afvallen zonder dieet heb je meer vrijheid in je eetkeuzes en hoef je geen voedingsgroepen volledig te vermijden. In plaats daarvan gaat het om het maken van gezonde keuzes en het in balans houden van je voedingsinname.

Flexibiliteit

Afvallen zonder dieet betekent dat je flexibel kunt zijn in je voedingspatroon. Het gaat vooral om het maken van gezonde keuzes en het voeden van je lichaam. Maar daarnaast is er ook ruimte voor minder gezonde dingen. Heb je bijvoorbeeld een verjaardagsfeestje en zin in een stuk taart, of ga je uiteten en wil je een lekkere pizza bestellen? Dan kan dat gewoon!

Geen obsessie voor ‘ongezonde’ producten

Bij strenge diëten is er meestal geen ruimte voor iets lekkers. Door jezelf van alles te ontzeggen, raak je vaak alleen maar geobsedeerd door ‘ongezonde’ dingen. Je bent alleen nog maar bezig met eten en kunt nergens anders meer aan denken, met als gevolg overeten en/of emotie eten. Bij afvallen zonder dieet draait het niet om jezelf alle lekkere dingen ontzeggen, maar juist om het af en toe bewust nemen van iets lekkers. Want ook dat hoort er gewoon bij! Afvallen hoort leuk te zijn, en geen straf.

Betere relatie met voeding

Afvallen zonder dieet helpt je relatie met voedsel te verbeteren en ervoor te zorgen dat je meer geniet van wat je eet. Door je te richten op het eten van gezonde voeding in plaats van calorieën te tellen, kun je een gezonde relatie met voeding ontwikkelen. Het gaat om het maken van gezonde keuzes en je goed te voelen, in plaats van het volgen van een streng dieet waarbij je heel veel (producten) niet mag. 

Geen obsessie voor de weegschaal

Bij afvallen zonder dieet draait het niet alleen om het getal op de weegschaal, maar om het creëren van een gezondere leefstijl. Hierdoor kun je je focus verleggen van het getal op de weegschaal naar je algehele gezondheid. Met afvallen zonder dieet zul je ook merken dat gewichtstoename na een dag (of week) ongezond eten, niet perse betekent dat je vetpercentage ook echt omhoog is gegaan. En dat het getal op de weegschaal van heel veel verschillende factoren afhangt. Je leert je lichaam veel beter begrijpen, waardoor je niet meer hoeft te stressen als je de ene dag wat meer weegt dan de ander.

Hoe kan ik afvallen zonder dieet?​

Bij afvallen zonder dieet draait het niet alleen om het getal op de weegschaal, maar om het creëren van een gezondere leefstijl. Hierdoor kun je je focus verleggen van het getal op de weegschaal naar je algehele gezondheid. Met afvallen zonder dieet zul je ook merken dat gewichtstoename na een dag (of week) ongezond eten, niet perse betekent dat je vetpercentage ook echt omhoog is gegaan. En dat het getal op de weegschaal van heel veel verschillende factoren afhangt. Je leert je lichaam veel beter begrijpen, waardoor je niet meer hoeft te stressen als je de ene dag wat meer weegt dan de ander.

Hulp bij afvallen zonder dieet​

Omdat ieder lichaam anders is en iedereen dus ook een andere energiebehoefte heeft, kan het lastig zijn om te bepalen hoeveel calorieën jij precies op een dag binnen mag krijgen. Als BGN gewichtsconsulent help ik jou hier daarom graag bij! Of dit nu online is of in het echt: samen gaan we op zoek naar de juiste balans voor jou.

Nadat je een voedingsdagboek hebt bijgehouden, bereken ik jouw voedingsstoffen- en energiebehoefte en geef ik je op basis daarvan voedingsadvies op maat. Zo kun je gewoon de dingen blijven eten die je lekker vindt, en af en toe ook genieten van wat minder gezonde dingen. Afvallen zonder dieet draait tenslotte allemaal om het creëren van een nieuwe leefstijl die bij je past (die je de rest van je leven vol kunt houden), zodat de kilo’s er voorgoed af blijven.

Veelgestelde vragen over afvallen zonder dieet

Is afvallen zonder dieet iets voor mij?

Wanneer je graag wilt afvallen en tegelijkertijd wilt kunnen genieten van lekker eten (ook tijdens feest- en verjaardagen), is afvallen zonder dieet iets voor jou. Er zijn namelijk geen regels waar je je aan moet houden of producten die je niet meer mag eten. De focus ligt op het maken van gezondere keuzes en het vinden van balans tussen gezonde en minder gezonde voedingsmiddelen.

Wat zijn de voordelen van afvallen zonder dieet?

Afvallen zonder dieet heeft een aantal voordelen, zoals:

Flexibiliteit: Geen strikt eetschema, meer vrijheid in je voedingskeuzes.
Geen Honger: Focus op verzadigende en voedzame voeding voorkomt hongergevoel.
Gezonde Keuzes: Het maken van gezondere eetkeuzes zonder restricties.
Blijvend Resultaat: Realistische aanpassingen leiden tot blijvend gewichtsverlies.
Sociale Vrijheid: Geniet van feestjes en verjaardagen zonder je schuldig te voelen.
Persoonlijke Voorkeuren: Blijf eten wat je lekker vindt door balans en matiging.
Nieuwe Gewoonten: Ontwikkel gezondere eetgewoonten die je voor altijd vol kunt houden.

Hoe kun je afvallen zonder dieet?

Begin met het vervangen van calorierijke producten door gezondere, minder calorierijke alternatieven. Het doel is om een negatieve energiebalans te creëren, waarbij je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt. Dit kan al bereikt worden door kleine aanpassingen, zoals het kiezen van voedsel met een hogere voedingswaarde maar minder calorieën.

Hoe lang duurt het voordat je resultaat ziet bij het afvallen zonder dieet?

De tijd die het kost om af te vallen zonder een dieet te volgen, varieert sterk per persoon en hangt af van verschillende factoren, waaronder hoe gemotiveerd je bent en hoeveel gewicht je wilt verliezen. Wanneer je 5 kilo wilt afvallen, ben je eerder klaar dan wanneer je 15 kilo wilt kwijtraken. Om op een gezonde manier af te vallen, is het aan te raden om 0,5 – 1 kilo gewichtsverlies per week aan te houden.

Gratis kennismaken

Vraag gratis en vrijblijvend een telefonisch kennismakingsgesprek (15 min) aan. Wil je meer weten over de kosten? Bekijk dan mijn pagina over tarieven en/of vergoeding.